SKULPTURA U JAVNOM PROSTORU 2020.

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 02. listopada 2020. - 12:00

Skulptura u javnom prostoru u partnerstvu s ALU i OŠ V.Nazora.

Skulptura u javnom prostoru je partnerski projekt Centra za kulturu i informacije Maksimir i zagrebačke škole sudionice koji se održava od 2010. godine, a kroz koji učenici prolaze kroz metodički razrađene radioničke cjeline u sklopu kojih rješavaju i/ili sudjeluju u kompleksnim procesima: od odabiranja lokacije, pripreme lokacije, osmišljanja rješenja, prilagodbe rješenja zadatostima materijala, uvećanja rješenja, izrade (samostalno ili uz pomoć majstora) i postavljanja skulpture/prostorne instalacije na odabranu lokaciju ispred ili unutar javnog prostora škole. Ciljana skupina su učenici viših razreda osnovne škole. Namjera je prenijeti učenicima iskustvo prostora, korespodencije oblika, odnose masa, volumena i razumijevanje različitih pristupa istom problemu. Ove, 2020. godine projekt se realizira u suradnji sa OŠ Vladimira Nazora.

Sudjelujući na ovakvim projekt-radionicama, učenici viših razreda osnovne škole spoznaju svu širinu i zahtjevnost takvog tipa likovnih zadataka. Rješavajući složeni likovni zadatak učenici uče osjećati i promišljati prostor i okolinu u kojoj žive.

Ove godine odlučili smo u partnerstvu sa Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, sa učenicima osnovne škole napraviti prostornu intervenciju na temu "Dječji poligoni". Skulptura-likovna intervencija na otvorenom realizirat će se na javnoj površini igrališta OŠ Vladimira Nazora.

Učenici će osmisliti prostornu intervenciju, koju će zatim sa učenicima realizirati student sa nastavničkog odsjeka ALU Dorian Pacak.

Mentor škole sudionice je prof. likovne kulture Lidija Galović.

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i dio je programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2020. godinu.