SOUNDTRACK ZA OTTI - ARTPUNKTURA

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 12. listopada 2023. - 10:00

Ambijentalna audioinstalacija Kate Mijatović u parku Otti Berger (iza CKIM-a)

CKIM, Centar za kulturu i informacije Maksimir poziva Vas na predstavljanje ambijentalne audioinstalacije „Soundtrack za Otti“ te razgovor s umjetnicom Katom Mijatović koje će se održati u subotu, 14. listopada u 12:00 sati u parku Otti Berger, neposredno iza Centra za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18.

 Ambijentalna audioinstalacija „Soundtrack za Otti“ povezuje i komparira tkanja i slike Otti Berger, jedne od najutjecajnijih sudionica čuvene Bauhaus škole za arhitekturu i primjenjene umjetnosti u Dessau, s vizualnim 'prepjevima' ptičjeg cvrkuta, sa glasanjem ptica iz njenog rodnog kraja.

Rad polazi od tonskih vibracija, gotovo 'vizualno - muzičkih' tekstura  prisutnih u njenim tkanjima koje kroz strukturu i preplete boja evociraju ptičji cvrkut i skalu boja godišnjih doba u njenoj rodnoj Baranji. Audio snimka sastoji se od nanizanih sekvenci ptičijeg pjeva, montiranih u zvučnu kompoziciju. Kompozicija se gradi od zvukova ptica pjevica tipičnih za Slavonsko-Baranjsku regiju: grlica, kos,sjenica,lastavica, čvorak, zeba, vrabac, češljugar, crvendać, djetlić i sl. Audio je postavljen u kućice za ptice na odabranim stablima u parku Otti Berger.

Otti Berger rođena je 1898. u Zmajevcu/Baranja. Nakon završene Više djevojačke škole u Beču, pohađala je Kraljevsku akademiju za umjetnost i obrt u Zagrebu od 1922. do 1926. Na odsjek Tekstilne radionice u Bauhausu upisuje se 1927., gdje je i diplomirala 1930. U Berlinu 1932. otvara vlastiti Atelje za tekstil u kojem uspješno surađuje s brojnim velikim tekstilnim tvornicama u Njemačkoj, Nizozemskoj, Engleskoj i Čehoslovačkoj, koje su proizvodile tekstil po njezinim inovativnim rješenjima. Iako strankinja židovskog podrijetla, žena, i još i k tome oštećena sluha, uspjela je za svoje tkanine ishoditi zaštitu autorskih prava. Tkanja i materijale koje je dizajnirala, osnivač Bauhausove škole Walter Gropius nazvao je savršenom realizacijom osnovne ideje Bauhausa - vrhunskim spojem umjetnosti i obrta. Zbog svog židovskog podrijetla 1936. godine dobila je zabranu rada u Njemačkoj i bila je prisiljena zatvoriti Atelje. 1938. vraća se u Zmajevac. U travnju 1944. deportirana je s obitelji u Auschwitz gdje je i umrla. Njezinini radovi sa tekstilom danas spadaju u sam vrh svjetskog dizajna, a njezina umjetnička ostavština nalazi se u kolekcijama najvažnijh svjetskih muzeja.

U instalaciji možete uživati od 12. do 21. listopada, svakim danom od 10 do 19 sati.

Projekt je dio programa Artupunktura - platforme za kulturu i umjetnost koja objedinjuje brojna umjetnička događanja i kulturne projekte tijekom jeseni u Zagrebu, a organizira ju Turistička zajednica grada Zagreba.

#artupunktura #visitzagreb
 
 
Veza na članak Izložbe na cesti u partnerstvu s ALU.

Više informacija potražite na službenim stranicama Artupunkture.

Program je financirala Turistička zajednica grada Zagreba