STARO U NOVOM RUHU 2023./2024.

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 01. veljače 2024. - 18:00

CKIM pokreće novi ciklus kreativnih radionica

Naučite kako sami tkati zidne ukrase i male tepihe, izradite kolaž od vlastitih fotografija ili popularnu „snovolovku“ (dreamcatcher) te naučite sve o tehnikama Papier-mâché i decoupage.

Centar za kulturu i informacije Maksimir pokreće ciklus kreativnih radionica pod vodstvom diplomirane modne dizajnerice Marte Grbešić.

Svaki mjesec polaznici radionica imat će priliku savladati novu vještinu reciklirajući odbačene materijale koji će uz malo truda postati jedinstvene rukotvorine.

Svaka od sedam radionica trajat će mjesec dana te će biti posvećene sljedećim tehnikama: heklanje plastičnih vrećica, tkanje starih vesta, tkanje starih majica i tkanina, kolaž od fotografija, izrada hvatača snova, papier-mâché i decoupage

Radionice se održavaju četvrtkom od 18 do 20 sati.

Namijenjene su djeci i odraslima, a mjesečna cijena iznosi 35 eura (263,71 kn)

Voditeljica radionica Marta Grbešić izrađivala je kostime za brojne predstave te je sudjelovala na raznim modnim performansama i modnim revijama. Osnivačica je udruge PMS – Prostor Manufakturne Slobode koja okuplja i prezentira neafirmirane kreativce iz Hrvatske. S ručnim radovima članova udruge gostovala je u Tokiju na najvećem azijskom festivalu kreativnosti.

Za upise kontaktirajte nina.vesely.nekic@cki-m.com

Više o radionicama pročitajte u nastavku:

1. HEKLANJE PLASTIČNIH VREĆICA

Plastika je napravljena da traje vječno, ali tužna stvarnost je da se većina nje koristi samo jednom prije nego što se baci u smeće. Plastične vrećice jedan su od najčešćih izvora plastike za jednokratnu upotrebu. Recikliranje je jedan od načina da se smanji plastični otpad, a na radionici ćemo naučiti jedan od načina kako ponovno iskoristiti plastične vrećice izradom novih predmeta. Naučit ćemo kako plastičnu vrećicu pretvoriti u materijal za heklanje te  razne tehnike heklanja.

Heklat ćemo tvz. „podguz“ (podlogu za sjedenje), teglice za cvijeće, posude za voće i ukrase za zid, a na naprednoj radionici učit ćemo kako izraditi razne uzorke tokom heklanja.

Za ovu radionicu je potrebno sakupiti što više iskorištenih čistih tankih vrećica.

2. TKANJE STARIH VESTA

U prošlosti izrada tekstila na tkalačkm stanu u kućanstvima bila je vrlo razvijena, a kao materijal najviše se upotrebljavao lan, pamuk i vuna. Mi ćemo na našoj radionici učiti kako iz starih i iznošenih vesta ili stare vune napraviti nešto novo. Skupljamo iznošene i odbačene veste ili vunu. Veste zatim paramo i pretvaramo u niti koje tkamo na okviru za tkanje.

Na ovoj radionici saznat ćemo kako se tka na drvenim okvirima, što je osnova, što je potka te par jednostavnih vezova koji mogu dati dinamiku i reljef zidnom ukrasima koje ćemo izrađivati. Ovo nije samo ekološki, već je i praktično, jer dobivate toliko novih dodataka i rukotvorina potrebnih za dom o kojima ste mogli samo sanjati. Dakle, ako tek planirate pospremiti svoju garderobu, nemojte bacati stare veste, već od njih napravite nešto novo.

3. TKANJE STARIH MAJICA I TKANINA

Na ovoj radionici parat ćemo stare majice, košulje, suknje i drugu odbačenu odjeću, pretvarat u niti koje ćemo tkati na okvirima za tkanje. Kao i u radionici tkanja vesti, učit ćemo osnovu i potku, vezovi će bit jednostavniji, naglasak je kako napraviti dinamiku promjena boja i niti, izrada dijagonala i raznih motiva, no s obzirom da će na ovoj radionici bit materijali različite gustoće, trodimenzionalnost će biti puno izraženija. Mogu se raditi zidni ukrasi ili mali tepisi.

4. KOLAŽ OD FOTOGRAFIJA

Kolaž/lijepljenje je slikarska tehnika kod koje je kompozicija u cijelosti ili djelomice izrađena od lijepljenih komada papira, novina  i sl., a u našem slučaju učiti ćemo stvaranje kolaža koristeći svoje fotografije. Na radionicu je potrebno donijeti fotografije od kojih ćemo izraditi osobni kolaž.

5. IZRADA SNOVOLOVKI  (DREAMCATCHER)

Neki ljudi vjeruju u djelovanje snovolovki ili hvatača/čuvara snova, koje potječu iz indijske mitologije, a dizajnirani su da iskorijene loše snove i vizije te omoguće ugodne i lijepe snove.

Snovolovke se vješaju iznad kreveta te tijekom noći hvataju dobre i loše snove. Mreža kojom je isprepletena snovolovka loše snove baca u rupu koji zorom nestanu, a dobre pušta kroz niti koje padaju prema dolje da nam ostanu u mislima i da se vedri probudimo. Bez obzira na mitologiju, snovolovke  ili čuvaro snova već sami po sebi izgledaju lijepo, šarmantno i opuštajuće. Koristit ćemo staru vunu i učiti neke od macrame čvorića koji će davati razne efekte za naše snovolovke.

6. PAPIER-MÂCHÉ

Tehnika obrađivanja starih novina u smjesu za modeliranje. Izrađivat ćemo razne kalupe na koje ćemo aplicirati pripremljene novine za oblikovanje.  Učit ćemo kako se lijepe novine u obliku trakica i kako se radi smjesa kojom se izrađuju skulpture.  Radovi se dovršavaju raznim bojama i trakicama.

7. DECOUPAGE

Ovo je tehnika apliciranja salveta na postojeće predmete. Može biti vezana za radionicu kaširanja, pa tako gotov i suh rad ukrašavamo s raznim salvetama.

Odgovorna osoba: 
Nina Vesely Nekić