TEA GALOVIĆ U GALERIJI CRTA

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 05. travnja 2023. - 19:00

Pogledajte Tein svijet u Galeriji Crta!

Pozivamo Vas na otvorenje samostalne izložbe Tein svijet devetnaestogodišnje Tee Galović, koja će se otvoriti u srijedu 5. travnja 2023. u 19 sati u Galeriji Crta (Švarcova 18, prvi kat).

TEIN SVIJET

Linearni crtež, ostvaren linijom kao osnovnim likovnim elementom, na prvi pogled jednostavan je, no u izvedbi izrazito težak način izražavanja. Prenosi direktnu i nedvosmislenu poruku promatraču te, kao takav, označava preciznost i jasnoću prikaza.
Tea, mlada autorica i buduća umjetnica, koristi linearni crtež  s izrazitom lakoćom, rijetko viđenom kod mlađih generacija. Ona bilježi osobne značajne trenutke kako bi uhvatila njegov duh. Kroz seriju svojih radova predstavlja nam ono što je važno kao što je druženje s obitelji i prijateljima, strast prema glazbi ili samo jedan značajan sat informatike u školi. Svakidašnji život kroz prizmu Teinog viđenja na promatrača prenosi osjećaj topline i nježnosti kroz crtež koji je reduciran od nepotrebnog uljepšavanja, linija ili boja. Poruka je prenesena snažno i jasno.
Zanimljivo kako je, Tea, bez prethodnog  znanja o razlikama u načinu crtanja, odabrala baš linearni kao onaj u kojem najspretnije izražava svoj pogled na svijet.
Tea je mlada osoba sa Downovim sindromom što je izuzetno bitno naglasiti zbog prisutne stigmatizacije. U društvu je stigma shvaćena kao socijalni konstrukt koji definira ljude pripisujući im različite karakteristike, obilježava ih ili obezvrjeđuje zbog razlikovanja. Predrasude  doprinose  generalizaciji te one oblikuju stavove prema grupi ili individui koje su često diskriminatorne, uglavnom na nesvjesnoj razini.
Downov sindrom je samo fragment Teinog života. Autorica je talentirana mlada osoba usmjerena prema likovnom izražavanju visoke kvalitete koja također stvara i na području keramike, aktivna je u dramskoj grupi, buduća je njegovateljica, jahačica i još puno toga.  
Serija crteža ističe se jasnoćom i jednostavnošću izvedbe, a motivi pomno odabranim trenutcima iz svakidašnjeg života, u kojem dominiraju portreti bliskih osoba, s osobitim naglaskom na bliskost i ljudsku povezanost koju ponekad svi uzimamo zdravo za gotovo.

Predgovor napisala Mia Maraković

 

Izložbu možete razgledati do 12. travnja 2023.

Radujemo se Vašem dolasku!