"TELEFON" - OPERA GIANCARLA MENOTTIJA

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 13. ožujka 2013. - 13:00

Komična jednočinka praizvedena 1947. u Heckscher Theateru

U prepunoj dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18) u srijedu, 13. ožujka 2013. godine u 13 sati, izvedena je opera jednočinka Giancarla Menottija "Telefon".

Ronald Braus nastupio je u ulozi Bena (bariton), Lidija Horvat Dunjko u ulozi Lucy (sopran), a na klaviru ih je pratio Darijan Ivezić. 

Ovom operom nastavljamo suradnju s Hrvatskom glazbenom mladeži a uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport na projektu "Glazba u mom kvartu."

„Telefon“ ili „Ljubav u troje“, kako je opera podnaslovljena, komična je jednočinka praizvedena 1947. u njujorškom Heckscher Theateru. Govori o ženi opsjednutoj telefoniranjem koju potencijalni zaručnik jedva uspijeva zaprositi, i to tako da je nazove iz telefonske govornice nakon što ju je bezuspješno pokušavao natjerati da se ostavi telefona. 

Američki skladatelj talijanskog podrijetla Giancarlo Menotti svoju je prvu operu, „Smrt Pierrota“, napisao u dobi od samo jedanaest godina. Opera nije nikad izvedena, ali je mladi Menotti zaključio da se glazbom dalje želi baviti, te je formalno glazbeno obrazovanje započeo na milanskom Konzervatoriju Verdi s dvanaest godina.

Nešto starijeg, majka je nakon smrti oca povela u Kolumbiju da spasi obiteljski posao – uzgoj i tvgovinu kavom, no Menotti se 1928. ipak odlučio za glazbu i upisao Philadelphia Curtis Institute of Music, gdje su kolege studenti bili i Leonard Bernstein te Samuel Barber, s kojim je kasnije uspješno surađivao.

Nagradu Pulitzer osvojio je dvaput, za opere ‘Consul‘ i ‘The Saint of Bleecker Street‘.

Voditelj programa: 
Jadranka Kerin