UČENICI SUDJELOVALI U SNIMANJU FILMA ZRINKA OGRESTE

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 25. siječnja 2013. - 07:30 to Ponedjeljak, 04. veljače 2013. - 09:00

Cilj je popularizacija filmske umjetnosti među djecom i mladima

Centar za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18), omogućio je učenicima sudjelovanje na snimanju novog filma Zrinka Ogreste "Projekcije" koji je realiziran u suradnji s Interfilmom, a pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, koju su svojim dolaskom podržali gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić.

Lada Kaštelan u suradnji s redateljem, napisala je scenarij.
 
Učenici su upoznali glumce, redatelja, snimatelje. Prepustili su se radoznalosti, te na jedan dan okusili pravi set i osjećali se kao dio filmske ekipe.
 
"U njihovim sam godinama od oca dobio prvu kameru i snimio svoj prvi film, možda će netko od ove djece zbog ovog iskustva postati glumac ili redatelj. Djeca su sada doživjela drugu stranu filma" rekao je redatelj filma Zrinko Ogresta.
 
Prilika da se prisustvuje snimanju filma djeci i mladima otvara vrata drukčijem doživljaju filma, koji se uobičajeno gleda ili "konzumira" kao konačni proizvod u kinu ili s TV ekrana. U Centru za kulturu i informacije Maksimir upoznali su se sa svim onim što se nalazi prije projekcije, prije kina ili tv ekrana, imali su priliku upoznati se sa svim elementima od kojih se snimanje filma sastoji, od osmišljanja, realizacije do konačne "konzumacije".
 
U suradnji sa školama, posjeti filmskom setu bili su otvoreni za školarce 25., 28. i 30. siječnja, te 1., 4. veljače 2013. godine od 7 do 9 sati.
 
Tehničko osoblje tijekom svih dana snimanja dolazilo je u veliku dvoranu Centra u 7 sati, kada je slijedila priprema seta, odnosno postavljanje kamera, rasvjete, scene i tona. Uz sastavljanje tehnike, do 8 sati pripremali su se i rekviziti.  Učenici su vidjeli kako funkcionira ekipa na snimanju filma, koji su sve profili angažirani, te koji sektori postoje. Događanja su pratili s pozornice unutar dvorane Centra i u tonskoj režiji.
 
Početak proba pred snimanje, što uključuje šminkanje glumica i glumaca, odvijalo se nakon 8 sati. Nakon 9 su učenici razgovarali s članovima filmske ekipe.
 
Ovaj specifičan i vrlo vrijedan projekt suradnje učenicima je bilo iznimno značajno, edukativno i zanimljivo iskustvo.