UMJETNOST I TEHNOLOGIJA (ARTENERGY)

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 22. siječnja 2014. - 12:00

Projekt se realizira u suradnji Centra i OŠ Remete

U organizaciji Centra za kulturu i informacije Maksimir, a u suradnji sa Osnovnom školom Remete realizirat će se drugi dio projekta Umjetnost i tehnologija - ArtEnergy koji označava spoj između umjetnosti i novih tehnologija te je za cilj imao stvaranje originalnih samoodrživih umjetničkih instalacija utemeljenih na sjecištu prirodnih elemenata i novih, 'alternativnih' izvora energije sa ciljem poticanja dijaloga o ekologiji s naglaskom na tehnologiju koja čini neizostavan element čije je sagledavanje i uvažavanje nužno u razgovoru o budućnosti našeg planeta i njegovih stanovnika.
U drugom dijelu projekta koji će se realizirati od rujna 2014. u OŠ Remete, naglasak je na edukativnom dijelu, a ciljana populacija su djeca i mladi osnovnoškolskog uzrasta.
Tijekom trajanja drugog dijela projekta pod stručnim vodstvom biologa Nikole Kukića, održat će se tri predavanja u samoodrživom akvaponskom* sustavu koji će biti postavljen u OŠ Remete, a biološki ciklus biljaka i životinja će trajati oko devet mjeseci.
Čitav sustav i njegovo očuvanje i održivost će nadzirati učenici OŠ Remete, a zatim će uslijediti još dva predavanja sa gostujućim školama u kojima će učenici škole uz vodstvo i pomoć biologa Nikole Kukića predstaviti kroz konkretne primjere ovaj iznimno kompleksan i zanimljiv projekt, koji navješta buduće načine uzgoja biljaka i životinja u kojima štedeći energiju štitimo i brinemo o prirodnom okolišu u svoj njegovoj raznolikosti.
N
ajnovije informacije o projektu Umjetnost i tehnologija možete saznati na www.mojmaksimir.com!

*Akvaponij je kružni, samoodrživi sustav uzgoja hrane. Bazira se na jednostavnim načelima prehrambenog lanca u prirodi tj. kužnog toka životnog ciklusa, a sastoji se od dva glavna dijela: akvarijski okoliš za uzgoj vodenih životinja i hidroponij za rast biljaka. U akvaponijskom sistemu biljke iz vode uklanjaju dušik i fosfor koji nastaju kao nusprodukti ribljeg metabolizma, ribe u uzgoju proizvode hranjive elemente potrebne za rast i razvoj biljaka,  dok se njihovi ekskrementi recikliraju.

Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković
Voditelj programa: 
Nikola Kukić