VELIČANSTVENI FAGOT PRIČA NAM SVOJU PRIČU

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 24. travnja 2013. - 13:00

Edukativna glazbena tribina u Centru za kulturu i informacije Maksimir

U srijedu, 24. travnja 2013. godine, u CKIM-u je održana edukativna glazbena tribina Priča o fagotu. Tribinu su održale fagotistica Manuela Budiščak i korepetitorica Marina Pletikosa, a aktivno su sudjelovali učenici osnovnih škola „Augusta Harambašića“ i „Ivana Filipovića“.

Dojmove učenika prenosimo sa stranica OŠ „Augusta Harambašića“:

Paula ( 2. razred ): Gledali smo crtić u kojem smo čuli kako zvuči fagot, Micky Mouse. Gospođa koja je svirala fagot pozvala nas je da isprobamo svirati fagot. Bilo je super, ali moraš imati jaka, jaka pluća.

Nina ( 2. razred ): Pričala nam je o fagotu, pokazala razne svari, kada je nastao fagot, od čega je napravljen, kako se svira... Najviše mi se svidio crtić, glazba u njemu i koncert kada nam je gospođa svirala fagot.

Fagot je inače instrument koji potječe iz 16. stoljeća. Prema jednoj tradicionalnoj priči, fagot je nastao sasvim slučajno. Jedan je kanonik slagao puhački instrument duljine od dva i pol metra, kako bi dobio nešto nalik kontrabasu među gudačkim instrumentima. Kanonik je nekako sastavio taj instrument, no nije dobro pazio i instrument je pao i razbio se. Kanonik nije odustao i sve je dijelove ponovno povezao žicom u svežanj. Talijanski se svežanj kaže fagot i tako je instrument dobio ime...

Odgovorna osoba: 
Jadranka Kerin
Voditelj programa: 
Jadranka Kerin