VUKOVAR, OČIMA BAJKERA

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 18. studenoga 2021. (All day)

Sjećanje obilježavamo dokumentarističkom, online izložbom fotografija autorice Morene Kvaternik

Vukovar je prije točno 30 godina pao u vlast srpskog agresora. Dvije tisuće vukovarskih branitelja, borilo se protiv 35.000 srpskih dobrovoljaca i vojnika JNA. Tijekom bitke, na grad je ispaljeno više od 7 tisuća projektila, a 90 posto kuća i zgrada je uništeno.

Stradalo je 1624 vojnika i civila, a veliki dio stanovništava odveden je u srpske logore. Mnogi od njih i danas se vode kao nestali. Hrvatski Sabor je 1999. godine donio odluku o obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Centar za kulturu i informacije Maksimir ove godine sjećanje na taj dan obilježava dokumentarističkom, online izložbom fotografija autorice Morene Kvaternik na našoj Facebook stranici.

Kroz objektiv autorica priča priču o bajkerskoj karavani koja svake godine dolazi u Vukovar te odaje počast svim žrtvama rata.

“Moja priča o bajkerima počela je 2011. godine na karavani „Prevlaka – Vukovar“ kada sam kao suvozač na motoru i kao fotograf – amater iz avanture i znatiželje otvorila poglavlje te priče bez ikakvih očekivanja. Nakon tjedan dana vožnje u svim (ne)mogućim uvjetima (kiša, snijeg, bura, hladnoća do -16 stupnjeva) upoznala sam, dotad meni nepoznate, ljude-bajkere dijeleći s njima tu slobodu suživota individualaca inače neobičnu za „normalne“ ljude. Zašto priča o bajkerima? Oduševili su me. Sve su to uglavnom bili ljudi mojih godina, ali i mlađi i stariji. Svi su oni manje-više prošli Domovinski rat, svi nose breme života... Možeš im pročitati dušu u očima, skriveni osmijeh, dječju razigranost u kutu usana - i to sve pod plaštem malih borica i dubokih bora, bora smijalica, bora jučerašnjeg i sutrašnjeg dana. Svaki dan nosio je nešto novo, neki novi trenutak na njihovim licima... Ne glume, ne foliraju, sve ti pruže na dlanu. Zašto priča o slobodi? Teško je riječima opisati bajkersku slobodu. Nisam je shvaćala dok sama nisam okusila nesputanost polaska...dolaska...neopterećenost time tko si, što si, čiji si, odakle si, koliko imaš ili nemaš i sve ONO nešto, ONE male stvari koje ne prepoznajemo i koje prolaze pored nas, a mi ih ne primjećujemo...Da, zato ta priča o bajkerima, jer to je priča o slobodi”, kaže Morena Kvaternik.

O autorici:

Morena Kvaternik rođena je 1965. godine u Rijeci. Završila je studij sestrinstva pri Medicinskom fakultetu u Rijeci i stekla naziv bacc. sestrinstva. Bavi se fotografijom od 2007. godine za koju kaže da je opušta i pruža priliku za bijeg od svakodnevnice i na taj način pokazuje kako doživljava svoj život i svijet oko sebe. Imala je nekoliko samostalnih izložbi: “Crno bijeli svijet” 2010., “Tijelo” 2012., “Putevima bajkerskog srca” 2015. i “Bajkeri” 2017. godine.  Sudjelovala je na više od 20 skupnih izložbi diljem Hrvatske i u inozemstvu (Slovenija, Velika Britanija, Makedonija, Italija). Od 2016. godine član je HDLU-a Rijeka.

Izložbu pogledajte na našoj Facebook stranici.

Odgovorna osoba: 
Nina Vesely Nekić